ミルトスの木かげで

旧はちことぼぼるの日記

God Bless you!!

まことのいのちを得るために…
……so that they may TAKE HOLD OF THE LIFE THAT IS TRULY LIFE.
(第一テモテ6章18節 写真はミルトスの花)

クルミ入りチョコレートパイ

 二年前に作ったチョコレートピーカンパイの改訂版です。というか、実はひょうたんから駒でできたものですが。チョコレートピーカンパイを作ろうとしてピーカンを買ってきたつもりが、家に帰って来てから買った袋をみると、なんとクルミ(ウォルナッツ)だった! 並んで売っていたので、違う方を買ってしまったのだー。よくやるんですよ、こういう間違い。
 仕方がないのでピーカンの代わりにクルミで作ってみたら、これが大ヒット。ピーカンよりもあっさりして香ばしく、とても食べやすい。スモールグループに持っていったら大好評できれいになくなってしまった。みんとま〜やは残るのを期待して待ってたのだけれど、全部なくなってしまってがっかり。明日また作りましょうね。作り方は簡単だから。

  • 1 cup semisweet chocolate
  • 2 tablespoons margarine, melted
  • 3 eggs
  • 1/3 cup brown sugar
  • 1 cup corn syrup (light or dark)
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1 1/2 cups shelled walnuts (not crushed)
  • 1 unbaked 9-inch pie shell, homemade or frozen

Preheat oven to 350 degrees.
Melt chocolate and margarine in the microwave. Let cool slightly. Beat eggs lightly in medium bowl. Add sugar, corn syrup, chocolate mixture, and vanilla; stir until well blended. Mix in walnuts.
Set pie shell on heavy-duty baking sheet and pour in filling. Bake 45 to 50 minutes, until knife inserted midway between center and rim comes out clean.

 最近、白い砂糖の代わりに何でもブラウンシュガーを使うようにしていますが、いい感じです。
 パイ皮は、市販の冷凍パイシートを使用。


ホーム日記ミルトスの木かげで(最新)