簡単!ターキーグレービー
ターキーグレービーを自分で作ったのは、今年で二度めだったが、今回はネットを検索していて、とても簡単で確実なグレービーの作り方を発見した。見た目も市販品みたいにトロトロなめらかで、味はもっと美味しいものができたので、来年のためにメモ。
- 4 cups of turkey broth
- 4 cups of turkey drippings
- 16TB of flour
- Cold water
- Seasonings (salt, pepper, poultry seasoning, celery salt, etc.)
- One or two of chicken bouillon cube(s)
- First, make turkey broth. Cover the giblets and neck bones with water in a large pot. Add a stalk of chopped celery, a chopped carrot, some parsley, and a chopped onion (with its peel as the onion skin gives the broth a golden color). Add about 6 cups of water; let simmer approximately 2 hours. Remove from heat and strain broth; discard cooked vegetables. Preserve the neck and giblets.
- In a medium saucepan, bring the turkey broth and turkey drippings to a boil.
- Pick meat from the preserved neck. Finely chop giblets. Add to the broth.
- In a small bowl, dissolve flour in cold water. Gradually whisk into the turkey broth. Add bouillon. Season with salt, pepper, and celery salt, etc. Bring to a boil, reduce heat, and simmer for 8 to 10 minutes, or until thickened.
ポイントは、小麦粉を冷たい水で完全に溶いてからブロスに加えること。完全に溶いていないとダマになります。使う小麦粉の量は、適宜調節。目安は、1カップのブロスに対して2TBの小麦粉らしいです。私は、上記の分量よりやや少なめから始めて、ちょうどいいトロみになるまで分量を増やしました。もし水溶き小麦粉を入れ過ぎてしまった場合は、ターキーブロス(または市販のチキンブロス)をさらに加えて煮立て、ちょうどいいトロみになるまで調節すること。味付けも、様子を見ながら、塩胡椒やブイヨンの量は適宜調節。とっても簡単で、全然粉っぽくなくて、おいしいグレービーができます。4カップのターキードリッピング(ターキーをローストしている最中に出てくる肉汁)が味の決め手かも。また、私はネックの肉はグレービーに入れたけど、もつ(giblets)は苦手なので捨てました。
それから、ネックともつを煮込んで作ったターキーブロスで、グレービーに使わなかった分は、スープに使いました。美味しいスープができました。
おお、それから、もしグレービーとマッシュポテトを同じ日に作るなら、じゃがいものゆで汁をとっておいてターキーブロスを取る時にそれも使うと、一層滋味豊かになります。